Opis produktu
Olimp Carbonizer XR
Suplement diety w formie proszku na bazie węglowodanów z witaminami i minerałami. Zawiera cukry i substancje słodzące.
Olimp Carbonizer XR produkt oparty jest na 4 źródłach węglowodanów, w tym izomaltulozie** i woskowej skrobi kukurydzianej, które charakteryzują się przedłużonym uwalnianiem monosacharydów. Węglowodany przyczyniają się do przywrócenia prawidłowego funkcjonowania mięśni (skurczu) po bardzo wytężonym lub długotrwałym wysiłku fizycznym prowadzącym do zmęczenia mięśni i wyczerpania zapasów glikogenu w mięśniach szkieletowych (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania węglowodanów, ze wszystkich źródeł, przy łącznym spożyciu wynoszącym 4g na kg masy ciała, w dawkach przyjmowanych w ciągu pierwszych 4 godzin po bardzo wytężonym lub długotrwałym wysiłku fizycznym prowadzącym do zmęczenia mięśni i wyczerpania zapasów glikogenu w mięśniach szkieletowych nie poźniej niż 6 godzin po takim wysiłku). Formuła została uzupełniona kompleksem witamin oraz istotnych dla wysiłku fizycznego minerałów, takich jak magnez, który przyczynia się do redukcji uczucia zmęczenia i znużenia. Potas i wapń przyczyniają się do normalnego funkcjonowania mięśni, a dodatkowo wapń wspiera normalny metabolizm energetyczny i prawidłowe przekaźnictwo nerwowe. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych, aktywnych fizycznie i sportowców, które wykonały bardzo wytężony lub długotrwały wysiłek fizyczny prowadzący do zmęczenia mięśni i wyczerpania zapasów glikogenu w mięśniach szkieletowych.
Zalecana dzienna porcja: 1 porcję (25 g – 55 jednostek = 1 i 3/4 miarki lub 4 płaskie łyżki stołowe) rozpuścić w 200 ml wody. W zależności od intensywności i czasu trwania wysiłku, spożywać raz dziennie: przed, w trakcie lub po intensywnym wysiłku.
Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży ani karmiących oraz w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze do 25 st.C, poza bezpośrednim zasięgiem promieni słonecznych. Chronić przed mrozem.
Opakowanie: 1000g wystarcza do przygotowania 40 porcji.
Masa netto: 1000g.
Smak: pomarańczowy.
Wartości odżywcze | 1 porcja | 100g |
Wartość energetyczna | 389kJ / 91kcal | 1557kJ / 365kcal |
Tłuszcze | 0 g | 0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 23 g | 91 g |
w tym cukry | 2,8 g | 11 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | 0,19 g | 0,75 g |
Witaminy i składniki mineralne | ||
Witamina A | 120 µg (15%*) | 480 µg (60%*) |
Witamina D | 0,75 µg (15%*) | 3 µg (60%*) |
Witamina E | 1,8 mg (15%*) | 7,2 mg (60%*) |
Witamina C | 12 mg (15%*) | 48 mg (60%*) |
Witamina B1 | 0,165 mg (15%*) | 0,66 mg (60%*) |
Witamina B2 | 0,21 mg (15%*) | 0,84 mg (60%*) |
Niacyna | 2,4 mg (15%*) | 9,6 mg (60%*) |
Witamina B6 | 0,21 mg (15%*) | 0,84 mg (60%*) |
Kwas foliowy | 30 µg (15%*) | 120 µg (60%*) |
Witamina B12 | 0,375 µg (15%*) | 1,5 µg (60%*) |
Biotyna | 7,5 µg (15%*) | 30 µg (60%*) |
Kwas pantotenowy | 0,9 mg (15%*) | 3,6 mg (60%*) |
Potas | 300 mg (15%*) | 1200 mg (60%*) |
Wapń | 120 mg (15%*) | 480 mg (60%*) |
Fosfor | 120 mg (15%*) | 480 mg (68,6%*) |
Magnez | 56,25 mg (15%*) | 225 mg (60%*) |
* - referencyjne wartości spożycia.
Składniki: 91% kompleks węglowodanów (maltodekstryna, izomaltuloza*, długołańcuchowa woskowa skrobia kukurydziana, fruktoza), sól, sole magnezowe kwasu cytrynowego, aromaty, sole wapniowe kwasu ortofosforowego, regulator kwasowości – kwas jabłkowy; 0,15% witaminy (kwas L-askorbinowy - wit. C, octan DL-α-tokoferylu - wit. E, amid kwasu nikotynowego – niacyna, octan retinylu – wit. A, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy – folian, chlorowodorek pirydoksyny - wit. B6, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1), substancje słodzące – sukraloza, acesulfam K; barwniki: karoteny (A), koszenila (B), ryboflawina (C), E150c (D), E150d (E), E133 (F), błękit patentowy V (G), indygokarmin (H), chlorofile i chlorofiliny (I), kurkumina (J), antocyjany (K), ekstrakt z papryki (L), betanina (M), węgiel roślinny (N).(A)-(Z) - w zależności od smaku produktu symbol (A-Z) użytego składnika znajduje się obok daty minimalne trwałości (najlepiej spożyć przed). **Izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy.