Opis produktu
Sante Ole sole! Sól morska
Sól morska OLE SOLE! to sól jodowana, drobnoziarnista – przyprawa niezbędna w każdej kuchni. Wspaniale podkreśla i wydobywa smak potraw. Sprawia, że nawet zwykłe jajko na miękko smakuje jak najwytworniejsze danie! Bez E536 – żelazocyjanku potasu. Pozyskiwana przez odparowanie wody morskiej, jest naturalnym źródłem magnezu. Idealnie sypka, a przez to wygodna w stosowaniu.
- bez sztucznego antyzbrylacza E536
- zawiera magnez
- wzbogacona w jod
- opakowanie ekonomiczne – 1 kg
Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka). Zalecenia te dotyczą soli ze wszystkich źródeł – dodawanej do potraw i znajdującej się w produktach.
Masa netto: 1000g.
Wartość odżywcza | w 100g |
Wartość energetyczna | 0kJ / 0kcal |
Tłuszcz | 0 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 0 g |
- cukry | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 99 g |
Magnez | 70 mg (19%*) |
Jod | 2113 µg (1542%*) |
* - RWS Referencyjna Wartość Spożycia.
Składniki: sól morska drobnoziarnista, substancja wzbogacająca: jodan potasu.
Zawartość jodanu potasu 3,9 +/- 1,3 mg / 100 g soli.