Wczytuję dane...
Model: MC-OWL-1

Towar zamówiony do 14:00 wysyłamy tego samego dnia

Darmowa dostawa od 250

do darmowej dostawy brakuje tylko

35,60 PLN
(3.56 PLN/100 g)

Opis produktu

Targroch Orzechy włoskie łuskane

Orzechy włoskie to najpopularniejszy gatunek w Polsce spośród wszystkich dostępnych orzechów. Rosną w przydomowych ogrodach i na działkach. Królują na świątecznych stołach, zdobiąc wigilijne makowce, kutie czy wielkanocne mazurki. Ci, którzy zbierają je wprost spod drzewa często nie doceniają ich dostępności, pozostali zaś znają je tylko w postaci suszonej, dostępnej w sklepach. Orzechy włoskie są owocami dużych drzew liściastych o tej samej nazwie. Rosną w ich koronach otoczone mięsistą, zieloną osłoną, która pęka i uwalnia nasiona w łupinach, kiedy te są już dojrzałe. Najcenniejszą część - jadalne jądro - pokrywa dodatkowo delikatna, gorzkawa skórka, którą należy zdjąć podczas jedzenia świeżych orzechów. W przypadku tych suszonych jej obecność nadaje nasionom charakterystycznego, głębszego smaku.

Jądro orzecha włoskiego łudząco przypomina kształt i strukturę ludzkiego mózgu. Podobieństwo to już na wiele lat przed naszą erą przyczyniło się do powszechnej opinii, że nasiona te doskonale wpływają na pracę układu nerwowego oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Czy te starożytne spekulacje znajdują odzwierciedlenie we współczesnej medycynie i dietetyce? By się o tym przekonać należy zajrzeć głębiej, pod skorupę.

Za dobroczynny wpływ orzechów włoskich na pracę mózgu odpowiada między innymi wysoka zawartość fosforu - pierwiastka potrzebnego w okresie wzrostu, szczególnie młodzieży i kobietom w ciąży. Owoce te są także bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 i omega-3. To składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, które dodatkowo chronią przed udarami mózgu i zawałami serca, wzmacniają układ nerwowy, obniżają poziom złego cholesterolu oraz są niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu. Choć - jak słusznie wskazują pilnujący kalorii - orzechy włoskie są najbardziej tuczącą odmianą, to zaledwie 3 sztuki w całości pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.

Orzechy włoskie są naturalnym źródłem:

- Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Witaminy B6 - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
- Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.

Masa netto: 1000 g.

Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 50 g %RWS* w 50 g
Wartość energetyczna 2800 kJ / 677 kcal 1400 kJ / 339 kcal 17%
Tłuszcz 60,3 g 30,2 g 43%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,56 g 3,28 g 16%
Węglowodany 11,5 g 5,75 g 2%
- w tym cukry 9,9 g 4,95 g 6%
Błonnik 6,5 g 3,3 g -
Białko 18,9 g 9,5 g 19%
Sól** 0,01 g < 0,01 g < 1 %
Witaminy i składniki mineralne w 100 g w porcji 50 g %RWS* w 100 g
Magnez 99 mg 50 mg 26%
Cynk 2,72 mg 1,36 mg 27%
Witamina B6 0,73 mg 0,37 mg 52%

Składniki: orzechy włoskie łuskane. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Uwaga: produkt może zawierać łupiny lub jej fragmenty. Kraj pochodzenia: Chiny.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również: