Wczytuję dane...
Model: MC-OWL-500

Towar zamówiony do 14:00 wysyłamy tego samego dnia

Darmowa dostawa od 250

do darmowej dostawy brakuje tylko

18,20 PLN
(3.64 PLN/100 g)

Opis produktu

Targroch Orzechy włoskie łuskane

Orzechy włoskie to najpopularniejszy gatunek w Polsce spośród wszystkich dostępnych orzechów. Rosną w przydomowych ogrodach i na działkach. Królują na świątecznych stołach, zdobiąc wigilijne makowce, kutie czy wielkanocne mazurki. Ci, którzy zbierają je wprost spod drzewa często nie doceniają ich dostępności, pozostali zaś znają je tylko w postaci suszonej, dostępnej w sklepach. Orzechy włoskie są owocami dużych drzew liściastych o tej samej nazwie. Rosną w ich koronach otoczone mięsistą, zieloną osłoną, która pęka i uwalnia nasiona w łupinach, kiedy te są już dojrzałe. Najcenniejszą część - jadalne jądro - pokrywa dodatkowo delikatna, gorzkawa skórka, którą należy zdjąć podczas jedzenia świeżych orzechów. W przypadku tych suszonych jej obecność nadaje nasionom charakterystycznego, głębszego smaku.

Jądro orzecha włoskiego łudząco przypomina kształt i strukturę ludzkiego mózgu. Podobieństwo to już na wiele lat przed naszą erą przyczyniło się do powszechnej opinii, że nasiona te doskonale wpływają na pracę układu nerwowego oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Czy te starożytne spekulacje znajdują odzwierciedlenie we współczesnej medycynie i dietetyce? By się o tym przekonać należy zajrzeć głębiej, pod skorupę.

Za dobroczynny wpływ orzechów włoskich na pracę mózgu odpowiada między innymi wysoka zawartość fosforu - pierwiastka potrzebnego w okresie wzrostu, szczególnie młodzieży i kobietom w ciąży. Owoce te są także bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 i omega-3. To składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, które dodatkowo chronią przed udarami mózgu i zawałami serca, wzmacniają układ nerwowy, obniżają poziom złego cholesterolu oraz są niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu. Choć - jak słusznie wskazują pilnujący kalorii - orzechy włoskie są najbardziej tuczącą odmianą, to zaledwie 3 sztuki w całości pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.

Orzechy włoskie są naturalnym źródłem:

- Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Witaminy B6 - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
- Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.

Masa netto: 500 g.

Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 50 g %RWS* w 50 g
Wartość energetyczna 2699kJ / 645kcal 1350kJ / 323kcal% 16%
Tłuszcz 60,3 g 30,2 g 43%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,56 g 3,28 g 16%
Węglowodany 18 g 9 g 3%
- w tym cukry 2,2 g 1,1 g 1%
Błonnik 6,5 g 3,3 g -
Białko 16 g 8 g 16%
Sól** 0,01 g <0,01 g <1%
Witaminy i składniki mineralne
Tiamina 0,39 mg 0,20 mg 35%
Witamina B6 0,73 mg 0,7 mg 52%
Witamina E 2,6 mg 1,3 mg 22%
Fosfor 332 mg 166 mg 42%
Cynk 2,72 mg 1,36 mg 27%
Magnez 99 mg 49,5 mg 26%
Miedź 0,28 mg 0,14 mg 28%
Mangan 3,6 mg 1,8 mg 180%
Potas 474 mg 237 mg 24%

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Składniki: orzechy włoskie łuskane. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Uwaga: produkt może zawierać łupiny lub jej fragmenty. Kraj pochodzenia: Chiny.

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również: