Opis produktu
Targroch Orzechy włoskie łuskane
Orzechy włoskie to najpopularniejszy gatunek w Polsce spośród wszystkich dostępnych orzechów. Rosną w przydomowych ogrodach i na działkach. Królują na świątecznych stołach, zdobiąc wigilijne makowce, kutie czy wielkanocne mazurki. Ci, którzy zbierają je wprost spod drzewa często nie doceniają ich dostępności, pozostali zaś znają je tylko w postaci suszonej, dostępnej w sklepach. Orzechy włoskie są owocami dużych drzew liściastych o tej samej nazwie. Rosną w ich koronach otoczone mięsistą, zieloną osłoną, która pęka i uwalnia nasiona w łupinach, kiedy te są już dojrzałe. Najcenniejszą część - jadalne jądro - pokrywa dodatkowo delikatna, gorzkawa skórka, którą należy zdjąć podczas jedzenia świeżych orzechów. W przypadku tych suszonych jej obecność nadaje nasionom charakterystycznego, głębszego smaku.
Jądro orzecha włoskiego łudząco przypomina kształt i strukturę ludzkiego mózgu. Podobieństwo to już na wiele lat przed naszą erą przyczyniło się do powszechnej opinii, że nasiona te doskonale wpływają na pracę układu nerwowego oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Czy te starożytne spekulacje znajdują odzwierciedlenie we współczesnej medycynie i dietetyce? By się o tym przekonać należy zajrzeć głębiej, pod skorupę.
Za dobroczynny wpływ orzechów włoskich na pracę mózgu odpowiada między innymi wysoka zawartość fosforu - pierwiastka potrzebnego w okresie wzrostu, szczególnie młodzieży i kobietom w ciąży. Owoce te są także bogatym źródłem wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6 i omega-3. To składniki niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, które dodatkowo chronią przed udarami mózgu i zawałami serca, wzmacniają układ nerwowy, obniżają poziom złego cholesterolu oraz są niezbędne dla prawidłowego rozwoju płodu. Choć - jak słusznie wskazują pilnujący kalorii - orzechy włoskie są najbardziej tuczącą odmianą, to zaledwie 3 sztuki w całości pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3.
Orzechy włoskie są naturalnym źródłem:
- Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Witaminy B6 - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
- Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Masa netto: 500 g.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 2699kJ / 645kcal | 1350kJ / 323kcal% | 16% |
Tłuszcz | 60,3 g | 30,2 g | 43% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 6,56 g | 3,28 g | 16% |
Węglowodany | 18 g | 9 g | 3% |
- w tym cukry | 2,2 g | 1,1 g | 1% |
Błonnik | 6,5 g | 3,3 g | - |
Białko | 16 g | 8 g | 16% |
Sól** | 0,01 g | <0,01 g | <1% |
Witaminy i składniki mineralne | |||
Tiamina | 0,39 mg | 0,20 mg | 35% |
Witamina B6 | 0,73 mg | 0,7 mg | 52% |
Witamina E | 2,6 mg | 1,3 mg | 22% |
Fosfor | 332 mg | 166 mg | 42% |
Cynk | 2,72 mg | 1,36 mg | 27% |
Magnez | 99 mg | 49,5 mg | 26% |
Miedź | 0,28 mg | 0,14 mg | 28% |
Mangan | 3,6 mg | 1,8 mg | 180% |
Potas | 474 mg | 237 mg | 24% |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Składniki: orzechy włoskie łuskane. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Uwaga: produkt może zawierać łupiny lub jej fragmenty. Kraj pochodzenia: Chiny.