Opis produktu
Targroch Śliwki suszone
Śliwki suszone są zaliczane do bakalii. W kuchni są niezastąpione. Spożywa się je jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do różnego rodzaju dań. Oprócz najpopularniejszych kompotów, dżemów, marmolad oraz powideł, ciast, sorbetów, pierogów i knedli można robić z nich również marynaty i sosy do wędlin.
Śliwki suszone są naturalnym źródłem:
- Potasu i miedzi – pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
- Ryboflawiny (Wit. B2) – pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek
Masa netto: 500g.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1191 kJ / 282 kcal | 596 kJ / 141 kcal | 7% |
Tłuszcz | 1,2 g | 0,6 g | 1% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 0,1 g | 1% |
Węglowodany | 60 g | 30 g | 12% |
- w tym cukry | 60 g | 30 g | 33% |
Błonnik | 9,4 g | 4,7 g | - |
Białko | 3,5 g | 1,8 g | 4% |
Sól** | 0,03 g | 0,02 g | < 1 % |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS* w 100 g |
Potas | 804 mg | 402 mg | 40% |
Miedź | 0,42 mg | 0,21 mg | 42% |
Ryboflawina (Wit. B2) | 0,36 mg | 0,18 mg | 26% |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Składniki: śliwka suszona nez pestek, sorbinian potasu E-202. Produkt może zawierać pestki lub ich fragmenty. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Kraj pochodzenia: Chile.