Opis produktu
Targroch Morwa suszona biała
Kształtem i wielkością przypomina wydłużone owoce jeżyn lub malin. Zebrana wprost z drzewa ma kolor perłowy, a ususzona wpada w odcienie beżu i jasnego karmelu. Pochodzi z południowo-wschodnich terenów Azji, jednak obecnie uprawiana jest na wszystkich kontynentach, ze względu na prozdrowotne i wspomagające odchudzanie właściwości. Świeże owoce morwy białej są nieco mdłe, jednak poddane suszeniu zachowują swoje cenne właściwości i zyskują głębszy, słodszy smak.
Morus alba czyli właśnie morwa biała, to niewielkie drzewo liściaste o walorach leczniczych i ozdobnych. Każda z jego części charakteryzuje się innymi właściwościami i zastosowaniem. Wykorzystywany jest zarówno pień - jako surowiec meblarski - jak i liście, owoce oraz korzenie drzewa. Morwa jest popularnym składnikiem herbat i suplementów diety, służących poprawie sylwetki. Najlepszy efekt zapewnia jednak przyjmowanie samych suszonych owoców tej rośliny lub samodzielne przygotowywanie z nich naparów. Pozwala to na wyeliminowanie sztucznych substancji, zawartych zwykle w gotowych suplementach.
Morwę białą warto jeść nie tylko z powodu jej cennych właściwości prozdrowotnych, ale także ze względu na kwestie praktyczne. Przygotowuje się z niej słodkie przetwory, nalewki, wina i napary. Morwa suszona to przekąska, która pasuje do wszelkich słodkich potraw, śniadań i sałatek. Doskonale komponuje się ze zbożowymi ciastkami, odżywczą owsianką, czy samodzielnie, jako słodki zamiennik kruchych ciastek.
Masa netto: 500 g.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1315kJ / 314kcal | 658kJ / 157kcal | 8% |
Tłuszcz | 2,8 g | 1,4 g | 2% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,2 g | 0,6 g | 3% |
Węglowodany | 71,5 g | 35,8 g | 14% |
- w tym cukry | 59,1 g | 29,6 g | 33% |
Błonnik | 12,4 g | 6,2 g% | - |
Białko | 10,5 g | 5,2 g% | 1% |
Sól** | 0 g | 0 g | 0% |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Składniki: owoce morwy białej. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Kraj pochodzenia: Uzbekistan.