Opis produktu
Targroch Płatki owsiane pełnoziarniste
Płatki owsiane produkuje się z owsa zwyczajnego. Powstają poprzez zgniecenie całego ziarna. Płatki te idealnie komponują się z mlekiem lub jogurtem naturalnym. Zaleca się poddać je obróbce termicznej. Płatki owsiane wykorzystuje się do sporządzania owsianek, są one doskonałym dodatkiem do musli, granoli, czy zdrowych batonów. Można wypiekać z nich ciasteczka, ciasta, różne makaroniki, spody do mazurków i kruszonki. Często dodaje się je do wypieku pieczywa. Płatki owsiane wykorzystywane są również jako składnik wegańskich kotletów i panierek.
Płatki owsiane pełnoziarniste są naturalnym źródłem:
- Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
- Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Masa netto: 1000.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1600 kJ / 379 kcal | 800 kJ /190 kcal | 10% |
Tłuszcz | 7,2 g | 3,6 g | 5% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 1,25 g | 0,63 g | 3% |
Węglowodany | 62,4 g | 31,2 g | 12% |
- w tym cukry | 1,9 g | 0,95 g | 1% |
Błonnik | 6,9 g | 3,45 g | - |
Białko | 12,8 g | 6,4 g | 13% |
Sól** | 0,01 g | < 0,01 g | < 1 % |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS* w 100 g |
Magnez | 129 mg | 65 mg | 34% |
Żelazo | 3,9 mg | 1,95 mg | 28% |
Cynk | 3,1 mg | 1,55 mg | 31% |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Składniki: płatki ziaren owsa. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Kraj pochodzenia: Polska.