Opis produktu
Orzechy macadamia 250g
Macadamia to drzewo, które pochodzi z rejonów Australii, ale uprawia się je też na Hawajach. Orzechy macadamia wielkością i kształtem przypominają orzechy laskowe. Jednak smak orzechów macadamia znacząco różni się od nich. Delikatny, lekko słodki posmak orzechów często wykorzystywany jest w cukiernictwie. Dużym atutem orzechów makadamii jest to, że nie zawierają glutenu. Dlatego są bezpieczne i odpowiednie dla osób, które nie mogą jeść glutenu.
Orzechy macadamia, ze względu na swój kremowy smak, są często wykorzystywane do wypieków ciast, ciasteczek oraz słodkich kremów. Jednak świetnie komponują się także w sosach z czosnkiem i anchois. Stanowią również zdrową przekąskę, zastępując słone chipsy. W kuchni można wykorzystać również olej z orzechów makadamia, np. do sałatek.
Masa netto: 250 g.
Wartości odżywcze | 100 g |
Wartość energetyczna | 3006kJ / 718kcal |
Tłuszcze | 75,77 g |
w tym: nasycone kwasy tłuszczowe | 12,06 g |
Węglowodany | 13,8 g |
w tym cukry | 4,57 g |
Błonnik | 7,19 g |
Białko | 8,6 g |
Sól | 0,01 g |
Składniki: orzechy macadamia. Produkt może zawierać: gluten, orzechy, sezam, produkty pochodne, dwutlenek siarki (SO2). Kraj pochodzenia: RPA. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nie stosować u osób uczulonych na składniki.