Opis produktu
Cukier trzcinowy
Cukier trzcinowy to naturalna substancja słodząca powstająca z trzciny cukrowej. Swoją bursztynową barwę zawdzięcza sposobowi produkcji. Nie oddzielając od niego melasy (ciemnobrązowego, gęstego syropu) cukier zyskuje ciemnobrązowy kolor. Głównym składnikiem cukru trzcinowego jest sacharoza. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wypieków ze względu na swój karmelowy aromat i posmak.
Idealnie słodki i bez sztucznych dodatków - to atuty cukru trzcinowego. Jego duże, połyskujące kryształy nadają się doskonale jako dekoracja lub chrupiąca posypka na kruche ciastka lub biszkopty. Jego wyrazisty miodowy smak stanowi świetne połączenie z ciepłą kawą i rozgrzewającą herbatą. W Brazylii cukier trzcinowy to jeden ze składników lokalnego drinka Cariprinha.
Szukając urozmaicenia w diecie, warto wypróbować dodawanie cukru trzcinowego zamiast innych słodzików do przetworów, takich jak np. konfitury. Do wiosennego jadłospisu można dodać także domową lemoniadę przygotowaną z odrobiną cukru trzcinowego. Wieczorem natomiast można skusić się na orzeźwiające mohjito ze świeżą miętą i łyżeczką cukru trzcinowego
Masa netto: 1000 g.
Wartości odżywcze | 100 g |
Wartość energetyczna | 1670kJ / 399kcal |
Tłuszcz | 0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0 g |
Węglowodany | 99,19 g |
w tym cukry | 99,19 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Składniki: cukier trzcinowy. Kraj pochodzenia Myanmar.
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, sezam, produkty pochodne, dwutlenek siarki (SO2). Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.