Opis produktu
Targroch Bób prażony solony
Bób, a dokładniej wyka bób (Vicia faba L.), to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych. Warzywo to kojarzy się przede wszystkim z latem i gotowanymi nasionami o nerkowatym kształcie w żywym zielonym kolorze. Podawane z masłem, koperkiem i czosnkiem mogą tworzyć samodzielne danie lub dodatek do obiadu czy sałatki.
Ciekawą alternatywą dla świeżego bobu może być prażony bób solony. To pyszny i nieoczywisty pomysł na zastąpienie chipsów ziemniaczanych, paluszków i innych niezdrowych przekąsek. Prażony i solony bób to nie tylko smaczny, ale także bardzo pożywny produkt o wysokiej zawartości białka. Na 100 g produktu przypada go aż 23 g. Należy przy tym jednak pamiętać, że prażony solony bób dostarcza sporej ilości kalorii – warto więc odpowiednio dozować sobie zjadaną porcję.
Bób - ciekawostka medyczna
W przypadku bobu ciekawostką może być jego możliwe prozdrowotne wykorzystanie. W składzie bobu występuje lewodopa, która znajduje się wśród najskuteczniejszych leków na chorobę Parkinsona. Lewodopa, a tym samym bób, wśród właściwości prozdrowotnych może wpływać na podniesienie poziomu testosteronu oraz zwiększenie produkcji i wydzielania hormonu wzrostu. Chociażby z tego powodu warto urozmaicić nim codzienną dietę.
Masa netto: 500g.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1984 kJ / 472 kcal | 992 kJ / 236 kcal | 12% |
Tłuszcz | 17 g | 8,5 g | 12% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,0 g | 1,5 g | 8% |
Węglowodany | 45 g | 22,5 g | 9% |
- w tym cukry | 2,5 g | 1,25 g | 1% |
Błonnik | 19,7 g | 9,85 g | - |
Białko | 25 g | 12,5 g | 25% |
Sól | 1,3 g | 0,65 g | 11% |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Składniki: bób, olej słonecznikowy, sól morska. W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu