Opis produktu
Intenson Stevia
Erytrytol został wzbogacony glikozydami stewiolowymi. Glikozydy stewiolowe są stosowane w Ameryce Południowej od setek lat jako środek słodzący. Siła słodząca glikozydów stewiolowych jest od 250 do 350 razy wyższa od zwykłego cukru. Pozyskuje się je z liści roślin o nazwie stewia (Stevia rebaudiana). Liście tej rośliny są umieszczane przez tydzień pod wodą. Tak uzyskany roztwór wodny jest następnie oczyszczany i suszony, aż do uzyskania kryształów glikozydów stewiolowych.
Dzięki zastosowaniu wysokiej jakości ekstraktu ze stewii smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnego cukru - bez smaku goryczy. Idealnie sprawdzi się w przepisach do pieczenia jak i zamiennik cukru w proporcji 1:1. Pod wpływem temperatury nie traci słodkiego smaku.
Ze względu na brak cukru w produkcie produkt nie nadaje się do fermentacji oraz pieczenia ciast drożdżowych !
Może być stosowany przez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty nawet w dużych ilościach nie ma działania przeczyszczającego.
Sposób użycia: stosować jak biały cukier w proporcji 1:1. Może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, poza bezpośrednim zasięgiem promieni słonecznych. Chronić przed mrozem.
Masa netto: 250g.
Składniki: 99,86% erytrytol, 0,14% glikozydy stewiolowe (Rebaudiozyd A).