Opis produktu
Olimp Levit C 1000 Witamina C L (+) skrętna
Suplement diety w postaci tabletek musujących o smaku cytrynowym, zawierający witaminę C w postaci kwasu L-askorbinowego. Zawiera substancję słodzącą.
Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego oraz w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego. Polecana zarówno dla osób intensywnie pracujących umysłowo, jak i fizycznie, gdyż przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także wpływa na utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych. Badania naukowe udowodniły, że witamina C wspiera prawidłową produkcję kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, skóry oraz dziąseł i zębów.
Zalecana dzienna porcja: 1 tabletkę rozpuścić w 150 ml wody. Najlepiej smakuje schłodzony.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Przechowywać w suchych pomieszczeniach, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Uwaga: preparatu nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek jego składnik. Osoby z kamicą nerkową (szczawianową lub moczanową), zaburzeniami gospodarki żelaza (talasemia, hemochromatoza), kobiety w ciąży lub karmiące, stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem. Nie stosować u dzieci. Nie należy spożywać innych preparatów zawierających witaminę C, w szczególności w ilościach powyżej 500 mg. Przekroczenie zalecanej dziennej porcji może mieć efekt przeczyszcz
Opakowanie: 20 tabletek.
Masa netto: 82 g (1 tabletka = 4,1g).
Smak: cytrynowy.
Informacje żywieniowe | 1 tabletka | RWS* |
Witamina C | 1000 mg | 1250% |
* - RWS Referencyjna Wartość Spożycia.
Składniki: substancja wypełniająca – sorbitole; regulator kwasowości – kwas cytrynowy; kwas L-askorbinowy – witamina C; regulator kwasowości – węglany sodu; maltodekstryna; stabilizator – glikol polietylenowy; substancja słodząca – acesulfam K; aromat; barwnik – ryboflawiny.