Opis produktu
Sponser MCT Oil
Suplement diety w płynie.
- wysokiej jakości olej kokosowy z kwasami tłuszczowymi C8 i C10
- idealny diety niskowęglowodanowej, paleo i ketogenicznej
- nadaje się do postu interwałowego
- neutralny smak
- szybko dostępna energia, niezależna od metabolizmu węglowodanów
SPONSER® MCT OIL to płynny, pozbawiony smaku olej wytwarzany z tłuszczu kokosowego. Idealnie sprawdzi się w połączeniu z dietami niskowęglowodanowymi, paleo i ketogennymi. Jest również popularny w ramach postu interwałowego oraz jako alternatywne źródło energii w sportach wytrzymałościowych.
SPONSER® MCT OIL składa się ze średniołańcuchowych, łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych (średniołańcuchowych trójglicerydów, MCT) pochodzących z orzecha kokosowego. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe występują naturalnie w dużych ilościach w tłuszczu kokosowym. MCT OIL ma neutralny smak, jest czysto roślinny i składa się z mieszaniny dwóch kwasów tłuszczowych, 60% kwasu kaprylowego (C8) i 40% kwasu kaprynowego (C10).
Metabolizm średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych różni się znacznie od metabolizmu długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. MTC są przekształcane w wątrobie w ciała ketonowe i wykorzystywane jako szybkie, alternatywne źródło energii. Ciała ketonowe są stosunkowo małymi cząsteczkami i mogą przenikać przez barierę krew-mózg. Można je zatem wykorzystać w mózgu jako alternatywne źródło energii. Oprócz szybkiego wykorzystania w mózgu, MCT mają tę zaletę, że jako tłuszcze nie mają żadnego wpływu lub wywierają jedynie minimalny wpływ na poziom cukru we krwi, a tym samym na wydzielanie insuliny. Łatwo przyswajalne średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe nie są magazynowane w postaci tłuszczu zapasowego, ale są bezpośrednio wykorzystywane przez organizm jako źródło energii.
Aby móc optymalnie wykorzystać wspomniane zalety oleju MCT, należy zwrócić uwagę na wysoką jakość. Nasz olej MCT składa się wyłącznie z tłuszczu kokosowego, który optymalnie koordynuje i wzmacnia zalety i właściwości kwasu kaprylowego (C8) i kwasu kaprynowego (C10). MCT OIL jest bezsmakowy i bezwonny, wegański, bez laktozy, bez glutenu i bez oleju palmowego, nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników.
Sposób użycia i zalecana dzienna porcja: 1-2 łyżki dziennie. W zależności od indywidualnej tolerancji należy zacząć od połowy dawki i powoli ją zwiększać. Oleje MCT są zazwyczaj wrażliwe na ciepło i dlatego nie nadają się do smażenia.
Podczas sportu: spożywać przed lub po treningu jako źródło energii, na przykład w połączeniu z koktajlem białkowym.
Kawa: jako dodatek do kawy, najlepiej rano na czczo. Konsumenci zgłaszali zwiększoną zdolność koncentracji w połączeniu z kofeiną po zażyciu oleju MCT.
Suplement: jako dodatek lub dekoracja koktajli, sosów sałatkowych, jogurtów itp.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.
Opakowanie: 16-33 porcje.
Zawartość netto: 500 ml.
Wartości odżywcze | w 100 ml | w dziennej porcji (30ml*) |
Wartość energetyczna | 3577kJ / 855kcal | 1073kJ / 257kcal |
Tłuszcze | 95 g | 29 g |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 95 g | 29 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
– w tym cukry | 0 g | 0 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | 0 g | 0 g |
Kwas kaprylowy (C8) | 57 g | 17 g |
Kwas kaprynowy (C10) | 38 g | 11g |
* - 1 łyżka = ok. 15ml (14g).
Składniki: trójglicerydy średniołańcuchowe (DE), pochodzące z tłuszczu kokosowego.