Opis produktu
Targroch Ksylitol Danisco - cukier brzozowy
Nazywany jest cukrem, jednak pod względem budowy chemicznej bliżej mu do alkoholu. Ma słodki smak, chociaż dostarcza znacznie mniej kalorii niż sacharoza. Nie pozyskuje się go z trzciny cukrowej ani buraków cukrowych, lecz z pnia brzozy. Nie powoduje próchnicy i jest polecany diabetykom. Występuje jako cukier brzozowy, E967 oraz C5H12O5.
Ksylitol to naturalny dodatek do żywności o wyglądzie i smaku zwykłego cukru białego. Pod kątem budowy chemicznej nie jest jednak cukrem, ale alkoholem cukrowym. Oznacza to między innymi, że jest inaczej metabolizowany przez organizm, co czyni go znacznie korzystniejszym dla cukrzyków i chorych na insulinoodporność. Dodatkowo ksylitol dostarcza aż o 40% mniej kalorii niż najpopularniejsza postać białego cukru – sacharoza. Jak sugeruje nazwa, cukier brzozowy pierwotnie otrzymywany był z kory brzozy. Do dzisiaj w Finlandii, uznawanej za ojczyznę tego słodzidła, pozyskuje się go w ten sposób. Odmiana ta jest znacznie szlachetniejsza i określana jako ksylitol fiński.
Zalecana dzienna porcja: 15 g (3 łyżeczki).
Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Nie spożywać w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze 15-25 st.C, poza bezpośrednim zasięgiem promieni słonecznych, w zamkniętym opakowaniu.
Masa netto: 1000 g.
Wartość odżywcza produktu | W 100 g | W porcji 15 g |
Wartość energetyczna | 1000 kJ / 240 kcal | 100 kJ / 24 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 99,8 g | 15 g |
- w tym cukry | 0,2 g | 0,03 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | 0 g | 0 g |
Składniki: ksylitol - cukier brzozowy. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Kraj pochodzenia: Finlandia.