Opis produktu
Targtoch SIEMIĘ LNIANE ZIARNO
Len to płaskie nasiona o wielości 2-3 mm. Po zalaniu wodą zwiększają swoją objętość, otaczając się dużą ilością śluzu. Len ma dużą zawartość błonnika pokarmowego i białka. Siemię lniane można wykorzystać jako dodatek do musli, jogurtu, sosów, sałatek, zup, wypieków (np. chleba czy owsianych ciasteczek), a nawet do kanapki. Najczęściej ziarna lnu spożywa się po namoczeniu ziaren - 2 łyżeczki lnu zalać połową szklanki wody, gotować przez 15 minut. Spożywać 2-3 razy na dobę.
Siemię lniane w ziarnach jest naturalnym źródłem:
- Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
- Cynku - pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Masa netto: 1000g.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 2096 kJ / 499 kcal | 1048 kJ / 250 kcal | 12% |
Tłuszcz | 31 g | 15,5 g | 22% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 2,36 g | 1,18 g | 6% |
Węglowodany | 17 g | 8,5 g | 3% |
- w tym cukry | 0,3 g | 0,15 g | < 1 % |
Błonnik | 18 g | 9 g | - |
Białko | 28,9 g | 14,5 g | 29% |
Sól** | 0,2 g | 0,1 g | 2% |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS* w 100 g |
Magnez | 291 mg | 146 mg | 78% |
Żelazo | 17 mg | 8,6 mg | 122% |
Cynk | 7,8 mg | 3,9 mg | 78% |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Składniki: ziarna lnu (siemię lniane). W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Kraj pochodzenia: Kazachstan.