Opis produktu
Targroch Jabłka suszone
Jabłka to jedne z najbardziej “polskich” owoców. Trudno ich nie lubić - są dostępne przez właściwie cały rok, występują w odmianach słodkich, kwaśnych, miękkich i twardych oraz zawierają szereg wartości odżywczych. Jak wszystko – czasem mogą się jednak znudzić. Wtedy warto spróbować ich w innej postaci, na przykład chrupiących chipsów jabłkowych!
Chipsy jabłkowe to nic innego jak pokrojone na talarki i wysuszone ciepłym powietrzem jabłka. Są znacznie zdrowsze niż smażone chipsy ziemniaczane, które zawierają minimum 30% tłuszczu, najczęściej palmowego. Dla urozmaicenia i zdrowia warto więc odstawić słone przekąski i sięgnąć po suszone jabłka. Te chrupiące krążki nie tylko dostarczają mniej kalorii, ale także są źródłem błonnika, witaminy C i żelaza.
Suszone jabłka są naturalnym źródłem:
- Witaminy C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Masa netto: 250 g.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 926 kJ / 221 kcal | 463 kJ / 110 kcal | 6% |
Tłuszcz | 2,1 g | 1,1 g | 2% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,21 g | 0,11 g | 1% |
Węglowodany | 18,6 g | 9,3 g | 4% |
- w tym cukry | 2,3 g | 1,2 g | 1% |
Błonnik | 6 g | 3 g | - |
Białko | 28,8 g | 14,4 g | 29% |
Sól** | 0,01 g | < 0,01 g | < 1 % |
Witaminy | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS* w 100 g |
Witamina C | 11,6 mg | 5,8 mg | 15% |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Składniki: jabłka suszone ciepłym powietrzem, substancja konserwująca - pirosiarczyn sodu. W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Kraj pochodzenia: Polska.