Wczytuję dane...
Model: MC-FAM-1

Towar zamówiony do 14:00 wysyłamy tego samego dnia

Darmowa dostawa od 250

do darmowej dostawy brakuje tylko

11,90 PLN
(1.19 PLN/100 g)

Opis produktu

Targroch Fasola Mung

Fasola mung to gatunek z rodziny bobowatych. Orientalna nazwa zdradza jej dalekowschodnie pochodzenie. Pochodzi z Indii, uprawiana jest w Azji Południowej, Malezji i Chinach, gdzie stanowi ważny składnik lokalnych kuchni. Fasola mung to intensywnie zielone ziarenka, przypominające wyglądem zawartość strąków naszego swojskiego groszku. Była znana i doceniana jeszcze przed naszą erą, kiedy to zwrócono uwagę na jej wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne. Dzięki temu mung do dzisiaj nazywana jest złotą fasolą.

Małe ziarno - wielka moc!
Fasola mung dzięki wysokiej zawartości białka i żelaza jest doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetarian i wegan, a także mieszkańców słabiej rozwiniętych krajów. Przypisuje się jej właściwości oczyszczające, antyoksydacyjne i prebiotyczne. W dużej mierze składa się ze skrobi, z której produkowany jest przezroczysty makaron nazywany… sojowym.

Mung od kuchni

Ziarna mung - ze względu na swoją drobną postać - w przeciwieństwie do innych roślin strączkowych nie wymagają namaczania przed gotowaniem. Mogą być także spożywane na surowo, w postaci kiełków (podobnie jak makaron, nazywanych powszechnie sojowymi). To bardzo smaczny i odżywczy dodatek, stanowiący urozmaicenie kanapek, sałatek, dań smażonych i jednogarnkowych.

Zastosowanie

Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej. Spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane "kiełkami sojowymi"). W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli mung wytwarza się również makaron (ang. "bean thread vermicelli", "cellophane noodles"), nazywany sojowym.

Fasola Mung jest źródłem:

- Potasu - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- Wapnia i Fosforu - pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
- Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
- Tiaminy - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- Ryboflawiny - pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek


Masa netto: 1000 g.

Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 50 g %RWS* w porcji 50 g
Wartość energetyczna 1302 kJ / 315 kcal 651 kJ / 158 kcal 8%
Tłuszcz, w tym: 1,6 g 0,8 g 1%
- kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g 0,1 g <1%
Węglowodany, w tym: 45,9 g 23 g 9%
- cukry 2,7 g 1,4 g 2%
Błonnik 15,7 g 7,9 g -
Białko 21,4 g 10,7 g 21%
Sól** 0,05 g 0,02 g <1%
Witaminy i składniki mineralne w 100 g w porcji 50 g %RWS* w 100g
Potas 1188 mg 594 mg 59%
Wapń 163 mg 82 mg 20%
Fosfor 437 mg 219 mg 62%
Magnez 169 mg 84,5 mg 45%
Żelazo 6,9 mg 3,5 mg 49%
Tiamina 0,67 mg 0,34 mg 61%
Ryboflawina 0,23 mg 0,12 mg 16%

Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Składniki: fasola Mung. Kraj pochodzenia: Argentyna. W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.