-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Opis produktu
Targroch Fasola Mung
Fasola mung to gatunek z rodziny bobowatych. Orientalna nazwa zdradza jej dalekowschodnie pochodzenie. Pochodzi z Indii, uprawiana jest w Azji Południowej, Malezji i Chinach, gdzie stanowi ważny składnik lokalnych kuchni. Fasola mung to intensywnie zielone ziarenka, przypominające wyglądem zawartość strąków naszego swojskiego groszku. Była znana i doceniana jeszcze przed naszą erą, kiedy to zwrócono uwagę na jej wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne. Dzięki temu mung do dzisiaj nazywana jest złotą fasolą.
Małe ziarno - wielka moc!
Fasola mung dzięki wysokiej zawartości białka i żelaza jest doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetarian i wegan, a także mieszkańców słabiej rozwiniętych krajów. Przypisuje się jej właściwości oczyszczające, antyoksydacyjne i prebiotyczne. W dużej mierze składa się ze skrobi, z której produkowany jest przezroczysty makaron nazywany… sojowym.
Mung od kuchni
Ziarna mung - ze względu na swoją drobną postać - w przeciwieństwie do innych roślin strączkowych nie wymagają namaczania przed gotowaniem. Mogą być także spożywane na surowo, w postaci kiełków (podobnie jak makaron, nazywanych powszechnie sojowymi). To bardzo smaczny i odżywczy dodatek, stanowiący urozmaicenie kanapek, sałatek, dań smażonych i jednogarnkowych.
Zastosowanie
Nasiona są jadalne. Ważny składnik potraw wielu kuchni azjatyckich, ze względu na wysoką zawartość białka również w kuchni wegetariańskiej. Spożywane są zarówno w postaci gotowanej, jak i surowej (po skiełkowaniu, w Polsce nazywane "kiełkami sojowymi"). W krajach Dalekiego Wschodu z fasoli mung wytwarza się również makaron (ang. "bean thread vermicelli", "cellophane noodles"), nazywany sojowym.
Fasola Mung jest źródłem:
- Potasu - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- Wapnia i Fosforu - pomagają w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
- Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
- Tiaminy - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- Ryboflawiny - pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek
Masa netto: 1000 g.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS* w porcji 50 g |
Wartość energetyczna | 1302 kJ / 315 kcal | 651 kJ / 158 kcal | 8% |
Tłuszcz, w tym: | 1,6 g | 0,8 g | 1% |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 0,1 g | <1% |
Węglowodany, w tym: | 45,9 g | 23 g | 9% |
- cukry | 2,7 g | 1,4 g | 2% |
Błonnik | 15,7 g | 7,9 g | - |
Białko | 21,4 g | 10,7 g | 21% |
Sól** | 0,05 g | 0,02 g | <1% |
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS* w 100g |
Potas | 1188 mg | 594 mg | 59% |
Wapń | 163 mg | 82 mg | 20% |
Fosfor | 437 mg | 219 mg | 62% |
Magnez | 169 mg | 84,5 mg | 45% |
Żelazo | 6,9 mg | 3,5 mg | 49% |
Tiamina | 0,67 mg | 0,34 mg | 61% |
Ryboflawina | 0,23 mg | 0,12 mg | 16% |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Składniki: fasola Mung. Kraj pochodzenia: Argentyna. W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.