-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.„TAR-GROCH-FIL” Spółka Jawna T.Krakowski, E.Drożdż, M.Kijowski, J.DrożdżFilipowice 161Zakliczyn,32-840Polska
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Opis produktu
Targroch FASOLA CZERWONA
Obok malinki i orła, lub orzełka, to jedna z popularnych odmian kolorowej fasoli. Jej znakiem szczególnym jest intensywnie bordowy kolor i nerkowaty kształt. To nieodłączny składnik kuchni meksykańskiej. Współtworzy niemal każde danie - w tym znane na całym świecie, choć nie do końca pochodzące z Meksyku, chilli con carne. W Polsce fasola Red Kidney dominuje w wersji konserwowej, jednak równie dobra i znacznie tańsza jest ususzona i sprzedawana na wagę.
Czerwona fasola należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, jednak obecnie jest znana i uprawiana właściwie na całym świecie. Wzrost popularności zawdzięcza sławie meksykańskiej kuchni oraz zwiększeniu znaczenia diety roślinnej i warzyw strączkowych, bogatych w białko. Przygotowuje się z niej tradycyjną, smażoną pastę fasolową, frijoles refritos. Jest też podstawą wielu dań z pogranicza Teksasu i Meksyku - tzw. Tex-Mex. Poza tym red kidney sprawdza się także w kuchni wegańskiej, jako element potrawek, past kanapkowych, a także doskonałego, fasolowego brownie.
Jak każda fasola, odmiana red kidney jest bardzo sycąca, bogata w węglowodany złożone i błonnik. Dostarcza przede wszystkim witaminy z grupy B i takie pierwiastki, jak magnez, wapń, cynk i fosfor. Przyczynia się w ten sposób do utrzymania energii i koncentracji oraz zdrowych kości, zębów, włosów i paznokci. Warto zauważyć, że czerwona fasola ma wysokie wymagania glebowe, jednak jest bardzo odporna na choroby. Nie wymaga traktowania silnymi środkami ochrony roślin, co czyni ją bardziej ekologicznym, zdrowym warzywem.
Masa netto: 500 g.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 70 g | %RWS* |
Wartość energetyczna | 1203 kJ / 288 kcal | 842 kJ / 201 kcal | 10% |
Tłuszcz, w tym: | 1,6 g | 1,1 g | 2% |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 0,13 g | 1% |
Węglowodany, w tym: | 61,6 g | 43,1 g | 17% |
- cukry | 2,7 g | 1,9 g | 2% |
Błonnik | 15,7 g | 11,0 g | - |
Białko | 21,4 g | 15,0 g | 30% |
Sól** | 0,05 g | 0,04 g | 1% |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Informacje żywieniowe
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | w porcji 70 g | %RWS* |
Potas | 1188 mg | 832 mg | 59% |
Wapń | 163 mg | 114 mg | 20% |
Fosfor | 437 mg | 306 mg | 62% |
Magnez | 169 mg | 118 mg | 45% |
Żelazo | 6,9 mg | 4,8 mg | 49% |
Tiamina | 0,67 mg | 0,47 mg | 61% |
Ryboflawina | 0,23 mg | 0,16 mg | 16% |
* - RWS Referencyjna Wartość Spożycia.
Składniki: fasola kolorowa. Kraj pochodzenia: USA. W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.