Opis produktu
Targroch Fasola Biała Jednolita
Królowa tradycyjnej polskiej kuchni, najpopularniejsza przedstawicielka roślin strączkowych, przyjaciółka osób na diecie roślinnej - fasola. Na co dzień mało kto docenia jej dostępność, cenę oraz walory prozdrowotne i smakowe. Tymczasem fasola igołomska to bardzo wdzięczny produkt o wielu kulinarnych zastosowaniach.
Biała fasola to bogate źródło łatwo przyswajanego białka, dlatego z powodzeniem zastępuje mięso w wielu potrawach wegetariańskich, ale fasola sprawdzi się również w tradycyjnej kuchni.
Biała fasola jest źródłem:
- Wapnia - pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów
- Magnezu - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- Żelaza - pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
Masa netto: 500 g.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS w 50 g |
Wartość energetyczna | 1329kJ / 318kcal | 665kJ / 159kcal | 8% |
Tłuszcz, w tym: | 1,6 g | 0,8 g | 1% |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 0,1 g | <1% |
Węglowodany, w tym: | 45,9 g | 23 g | 9% |
- cukry | 2,7 g | 1,4 g | 2% |
Błonnik | 15,7 g | 7,9 g | - |
Białko | 21,4 g | 10,7 g | 21% |
Sól** | 0,05 g | 0,03 g | <1% |
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje żywieniowe
Witaminy i składniki mineralne | w 100 g | %RWS w 100 g |
Tiamina | 0,67mg = 61%* | 0,34 mg |
Postas Magnez | 1188 mg = 59%* | 594 mg |
Wapń | 169 mg = 45%* | 84,5 mg |
Żelazo | 163 mg = 20%* | 81,5 mg |
Fosfor | 473 mg = 62%* | 218,5 mg |
* - RWS Referencyjna Wartość Spożycia.
Składniki: fasola biała jednolita. Kraj pochodzenia: Argentyna. W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.