Opis produktu
Targroch Podgrzybek brunatny krojony
Z jednej strony przypisuje się im brak wartości odżywczych – z drugiej są niezastąpionym elementem tradycyjnych potraw, mięs i zup. Uwielbiane za głęboki aromat i radość zbierania wprost z lasu. Grzyby, a przede wszystkim podgrzybki brunatne, to prawdziwy rarytas – także w postaci suszonej. Dlaczego warto je jeść, do jakich dań wykorzystywać i jak przechowywać, by zawsze smakowały wyśmienicie?
Ze względu na ciemne kapelusze, przez grzybiarzy nazywane są często czarnymi łepkami. Należą do rodziny borowikowatych i obok borowików szlachetnych są najbardziej lubianymi grzybami, a dodatkowo bardzo smacznymi i uniwersalnymi w zastosowaniu. Suszone, krojone nogi i kapelusze podgrzybków będą idealnym składnikiem tradycyjnej zupy grzybowej, bigosu, wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami czy włoskiego risotto.
Masa netto: 20 g.
Wartości odżywcze | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1303kJ / 310kcal |
Tłuszcz | 3,3 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,6 g |
Węglowodany | 24 g |
w tym cukry | 3,9 g |
Błonnik | 24 g |
Białko | 34 g |
Sól | 0,13 g |
Składniki: podgrzybek brunatny, suszony. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.