Opis produktu
Enervitene Sport Gel jest bardzo skutecznym produktem przeznaczonym dla sportów wytrzymałościowych (narciarstwo, kolarstwo, biegi maratońskie...) i drużynowych (piłka nożna, siatkowa koszykówka itp.). Dzięki mieszance glukozy i fruktozy gwarantuje bardzo szybkie dostarczenie energii bez ryzyka podniesienia poziomu cukru. Żel wzbogacony został o witaminę B1, która przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Sposób użycia: 1-4 dziennie. 1 przed (10 min. przed startem lub treningiem), 1-3 w trakcie (nie częściej niż co 30-40 min) lub 1-4 w trakcie wysiłku, nie częściej niż co 30-40 min. Można rozpuścić w 200ml wody lub w Enervit G. Nie należny popijać napojem Enervitene instant, gdyż dochodzi do nagromadzenia zbyt dużej ilości węglowodanów, co może prowadzić do np. nudności.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zróżnicowany sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze do 25 st.C, poza bezpośrednim zasięgiem promieni słonecznych. Chronić przed mrozem.
Opakowanie: saszetka.
Zawartość netto: 25ml.
Smak: tropikalny.
Informacje żywieniowe | 100ml | 25 ml | %RWS* (100ml/25ml) |
Wartość energetyczna | 1369kJ / 322kcal | 342kJ / 81kcal | |
Tłuszcz | 0 g | 0 g | |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0 g | 0 g | |
Węglowodany | 80 g | 20 g | |
w tym cukry | 15 g | 3,8 g | |
Białko | 0 g | 0 g | |
Sól | 0,1 g | 0,025 g | |
Tiamina | 0,66 mg | 0,17 mg | 60/15 |
Niacyna | 9,6 mg | 2,4 mg | 60/15 |
Witamina B6 | 0,84 mg | 0,21 mg | 60/15 |
* - RWS referencyjna wartość spożycia.
Składniki: syrop glukozowy DP4* (73%), woda, syrop fruktozowy (2%), maltodekstryna (1%), trehaloza** (1%), izomaltuloza*** (1%), kwas: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: sorbinian potasu, aromat, nikotynamid, chlorowodorek tiaminy, mikrokapsułkowana witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych.
* - na bazie polimerów glukozy.
** - trehaloza jest źródłem glukozy.
*** - izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy.