Opis produktu
Sante Siemię lniane
Siemię lniane to nasiona lnu, rośliny docenianej od kilku tysięcy lat. Uprawiona ją już ok. 3000 lat p.n.e. starożytnym Egipcie i wykorzystywano jako pożywienie i surowiec do produkcji tkanin.
Najważniejsze zalety siemienia lnianego to:
- wysoka zawartość błonnika (aż 26g na 100g produktu),
- wysoka zawartość białka (aż 19,8 g na 100 g produktu),
- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe.
Siemie lniane można stosować w formie kleiku, a także dodawać do zup, płatków śniadaniowych, jogurtów, kefirów, sałatek oraz do zagęszczania sosów.
Masa netto: 400g.
Przechowywać w suchym miejscu.
Wartość odżywcza | w 100g produktu |
Wartość energetyczna | 2115kJ (513 kcal) |
Tłuszcz | 41,9 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,7 g |
Węglowodany | 1,0 g |
w tym cukry | 0,5 g |
Błonnik | 26,4 g |
Białko | 19,8 g |
Sól | 0,075 g |
Tiamina (wit. B1) | 1,64 mg (149%)* |
witamina B6 | 0,47 mg (33%)* |
Niacyna (wit. PP) | 8 mg (50%)* |
Kwas foliowy | 87 µg (43%)* |
Potas | 813 mg (41%)* |
Fosfor | 642 mg (92%)* |
Magnez | 392 mg (104%)* |
Żelazo | 5,7 mg (41%)* |
Cynk | 4,3 mg (43%)* |
Wapń | 255 mg (32%)* |
* - RWS referencyjna wartość spożycia dla osoby dorosłej.
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Składniki: siemię lniane. Produkt może zawierać gluten oraz śladowe ilości mleka i soi.