Opis produktu
Olimp Cream of Rice - deserowy krem ryżowy zawierający węglowodany złożone i kompleks witamin. Zawiera substancje słodzące. Nie zawiera cukrów. Odpowiedni dla wegetarian.
Węglowodany przyczyniają się do przywrócenia prawidłowego funkcjonowania mięśni (skurczu) po bardzo wytężonym lub długotrwałym wysiłku fizycznym prowadzącym do zmęczenia mięśni i wyczerpania zapasów glikogenuw mięśniach szkieletowych. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania węglowodanów, ze wszystkich źródeł, przy łącznym spożyciu wynoszącym 4 g na kg masy ciała, a w dawkach przyjmowanych w ciągu pierwszych 4 godzin po bardzo wytężonym lub długotrwałym wysiłku fizycznym prowadzącym do zmęczenia mięśni i wyczerpania zapasów glikogenu w mięśniach szkieletowych i nie później niż 6 godzin po takim wysiłku. Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu glikogenu. Witaminy B6, B12, C, ryboflawina, niacyna i kwas pantotenowy przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia.
Sposób przygotowania: jedna porcje (33 g proszku = 1 miarka) rozpuścić w 200 ml zimnej lub 250 ml1 ciepłej wody, intensywnie mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Temperatura wody powinna być odpowiednia do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zalecany jest zróżnicowany sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Zawiera kofeinę. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze do 25 st.C, poza bezpośrednim zasięgiem promieni słonecznych. Chronić przed mrozem.
Opakowanie: 30 porcji.
Masa netto: 1000 g.
Smak: waniliowy.
Informacja o wartości odżywczej | w 100 g | na 1 porcję (33 g) |
Wartość energetyczna | 1547 kJ/ 370 kcal | 511 kJ/ 122 kcal |
Tłuszcz | 1,0 g | 0,3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g | 0,1 g |
Węglowodany | 81 g | 27 g |
w tym cukry | 0 g | 0 g |
Białko | 7,8 g | 2,6 g |
Sól | 0,62 g | 0,21 g |
Witamina A (μg RE) | 480 μg (60%#) | 160 μg (20%#) |
Witamina D | 3,0 μg (60%#) | 1,0 μg (20%#) |
Witamina E (mg α-TE) | 7,2 mg (60%#) | 2,4 mg (20%#) |
Witamina C | 48 mg (60%#) | 16 mg (20%#) |
Tiamina (wit. B1) | 0,66 mg (60%#) | 0,22 mg (20%#) |
Ryboflawina (wit. B2) | 0,84 mg (60%#) | 0,28 mg (20%#) |
Niacyna (mg NE) | 9,6 mg (60%#) | 3,2 mg (20%#) |
Witamina B6 | 0,84 mg (60%#) | 0,28 mg (20%#) |
Kwas foliowy | 120 μg (60%#) | 40 μg (20%#) |
Witamina B12 | 1,5 μg (60%#) | 0,5 μg (20%#) |
Biotyna | 30 μg (60%#) | 10 μg (20%#) |
Kwas pantotenowy | 3,6 mg (60%#) | 1,2 mg (20%#) |
# - RWS Referencyjna Wartość Spożycia.
Składniki: 97% mąka ryzowa, aromaty, substancja przeciwzbrylająca – dwutlenek krzemu; sól, substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza; witaminy [kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, amid kwasu nikotynowego – niacyna, octan retinylu – wit. A, D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cyjanokobalamina – wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, ryboflawina – wit. B2, monoazotan tiaminy – tiamina (wit. B1), kwas pteroilomonoglutaminowy – kwas foliowy, D-biotyna – biotyna]. Wyprodukowano w zakładzie wykorzystującym składniki pochodzące z mleka, jaj, soi, orzechów, orzeszków ziemnych (arachidowych), zbóż zawierających gluten, ryb, skorupiaków, mięczaków.