-
Załączniki bezpieczeństwa
Załczniki do produktuZałączniki dotyczące bezpieczeństwa produktu zawierają informacje o opakowaniu produktu i mogą dostarczać kluczowych informacji dotyczących bezpieczeństwa konkretnego produktu
-
Informacje o producencie
Informacje o producencieInformacje dotyczące produktu obejmują adres i powiązane dane producenta produktu.„TAR-GROCH-FIL” Spółka Jawna T.Krakowski, E.Drożdż, M.Kijowski, J.DrożdżFilipowice 161Zakliczyn,32-840Polska
-
Osoba odpowiedzialna w UE
Osoba odpowiedzialna w UEPodmiot gospodarczy z siedzibą w UE zapewniający zgodność produktu z wymaganymi przepisami.
Opis produktu
Targroch Jagody goji suszone
Owoce goji to jeden ze współczesnych superfoods, w naturalnej medycynie azjatyckiej znany już od ponad 2500 lat. Ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości nazywany jest czerwonym diamentem Wschodu. Cieszy się ogromnym zainteresowaniem miłośników zdrowej diety i króluje na sklepowych półkach z ekologiczną żywnością.
Jagody goji są niewielkimi owocami o koralowym kolorze, w Europie dostępnymi głównie w postaci suszonej. Porastają wzgórza i doliny Chin, Tybetu oraz Mongolii, przyozdabiając krzewy kolcowoju. To roślina o nieprzyjaznej nazwie, która na dodatek jest bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody – zupełnie niezwiązanym jednak z trującą jagodą z polskich lasów. Owoce goji, które oznaczono na etykiecie jako pochodzące z Chin nie są zatem produktem gorszej kategorii w stylu made in China, lecz rarytasem zebranym w swoim typowym miejscu występowania, nieskażonym i wolnym od pestycydów.
Jagody goji są źródłem:
- Wapnia – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
- Żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
- Witaminy C – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Zastosowanie: spożycie suszonych owoców goji należy ograniczyć do maksimum 70 sztuk dziennie. Owoce goji mają delikatny smak, można je dodawać do wielu potraw. Pasują do ryżu, zup z warzywami oraz mięs (w szczególności kurczaka i wieprzowiny). Spożywane często jako przekąski (zwłaszcza suszone owoce), doskonałe jako dodatek do muesli, ciast i deserów. Z owoców przyrządza się również herbatę oraz słodki sok.
Masa netto: 500g.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 50g | %RWS w 50 g |
Wartość energetyczna | 1441 kJ / 343 kcal | 721kJ / 171kcal% | 9% |
Tłuszcz, w tym: | 0,4 g | 0,2 g | <1% |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g | 0% |
Węglowodany, w tym: | 64,0 g | 32 g | 12% |
- cukry | 45,6 g | 22,8 g | 25% |
Błonnik | 13,0 g | 6,5 g | - |
Białko | 14,3 g | 7,1 g | 14% |
Sól** | 0,75 g | 0,31 g | 6% |
Witaminy i składniki mineralne | |||
Wapń | 190 mg | 95 mg | 24% |
Żelazo | 6,8 mg | 3,4 mg | 49% |
Witamina C | 48,4 mg | 24,2 mg | 61% |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Składniki: suszone jagody goji. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Kraj pochodzenia: Chiny.