Opis produktu
Maurten Hydrogel
Firma Maurten pochodząca ze Szwecji opatentowała produkt jakim jest hydrożel. Od 2016 r. Przyczyniła się do 20 głównych zwycięstw w maratonie z rzędu, a także do maratonu Eliud Kipchoge, który 12 października 2019 ustanowił nieoficjalny rekord świata przebiegając w Wiedniu dystans maratonu w 1:59:40, jako pierwszy uzyskując czas poniżej 2 godzin.
Maurten żel energetyczny zawiera unikalną mieszankę glukozy i fruktozy, która uwalnia do 160g węglowodanów na godzinę. Technologia hydrożelu, umożliwia lepszy transport węglowodanów przez żołądek do jelita gdzie wchłaniana jest woda, sól i węglowodany. Praktycznie neutralny w smaku żel może być zastosowany w dowolnym momencie treningu.
W przypadku napojów Energy MIx hydrożel powstaje poprzez kwaśne PH żołądka. GEL 160 ma postać hydrożelu, który powstaje w trakcie produkcji poprzez połączenie alginianu sodu i węglanu wapnia w ściśle określonych warunkach.
Sposób użycia: stosować podczas wysiłku.
Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Nie spożywać w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników produktu. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze 15-25 st.C, poza bezpośrednim zasięgiem promieni słonecznych, w zamkniętym opakowaniu.
Masa netto: 65g.
Smak: neutralny.
Wartości odżywcze | 100 g | 65 g |
Wartość energetyczna | 1063kJ / 250kcal | 680kJ / 160kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 62,5 g | 40 g |
w tym cukry | 62,5 g | 40 g |
Białko | 0 g | 0 g |
Sól | 125 mg | 80 g |
Składniki: woda, glukoza, fruktoza, węglan wapnia, kwas glukonowy, alginian sodu.