Opis produktu
Targroch RYŻ ARBORIO (ryż do risotto)
Podstawowy i najważniejszy składnik uwielbianego przez Włochów z północy risotto. W Italii danie to serwuje się analogicznie do zup w Polsce - pomiędzy pobudzającą apetyt przystawką, a sycącym daniem głównym.
Tajemnica doskonałego risotto to właśnie odpowiednio dobrana i przyrządzona odmiana ryżu. Arborio charakteryzuje się krótkimi, okrągłymi ziarnami, które w środku pozostają al dente, a na zewnątrz rozpływają się, zagęszczając sos. Risotto jest przykładem klasycznej włoskiej kuchni, w której nie liczy się ilość, a jakość składników. Bez dobrej odmiany ryżu nie może więc powstać prawdziwa wersja tego dania.
Sposób przygotowania: ryż arborio gotujemy przez 15-20 minut na wolnym ogniu w osolonej wodzie (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody).
Masa netto: 1000 g.
Wartość odżywcza produktu | w 100 g | w porcji 50 g | %RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna | 1505 kJ / 360 kcal | 753 kJ / 180 kcal | 9% |
Tłuszcz | 0,6 g | 0,3 g | <1% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,2 g | 0,1 g | 1% |
Węglowodany | 79,3 g | 39,7 g | 15% |
- w tym cukry | 0,1 g | 0,05 g | <1% |
Błonnik | 2,8 g | 1,4 g | - |
Białko | 6,6 g | 3,3 g | 7% |
Sól | 0 g | 0 g | 0 |
Możliwe naturalne odchylenia.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Składniki: ryż arborio. Kraj pochodzenia: Włochy. W zakładzie pakowane są również: produkty zawierające gluten, orzeszki ziemne, soja, różne orzechy, sezam. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.